Κατηγορίες
Κουφώματα - Πόρτες (6)
Καθιστικό-> (171)
Τραπεζαρία (52)
Σύνθετο (17)
Υπνοδωμάτιο-> (61)
Παιδικό Δωμάτιο (24)
Κουζίνα (64)
Μπάνιο-> (57)
Γραφείο-> (17)
Επαγγελματικός Χώρος (17)
Διακόσμηση-> (145)
Ντουλάπες (19)
Εκπαιδευτικός Εξοπλισμός-> (21)
Εξωτερικοί Χώροι-> (41)
Πάτωμα (6)
Λευκά Είδη / Αξεσουάρ (7)
              Αναζήτηση
 
Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για την αναζήτηση.
Προχωρημένη αναζήτηση
              Πληροφορίες
Διαχείρηση:
WebCore

IT & Web Developments
213 00 53000,
Ηρακλείτου 14-16, Χαλάνδρι,
Αθήνα, Τ.Κ. 15238
webcore.gr
Όροι χρήσεως
Επικοινωνία

Ελλάδα

Έπιπλα Αρχαία ΕλλάδαΗ ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας χάνεται στα βάθη του χρόνου. Περίπου το 3000 π.Χ., νομαδικά ινδοευρωπαϊκά φύλα που μιλούσαν μια από τις αρχικές μορφές της Ελληνικής γλώσσας, και προέρχονταν από την κοντινή Μικρά Ασία, κατακτούν τον Ελλαδικό χώρο και εισαγάγουν υψηλή τεχνογνωσία που φέρνει την εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα, τον προπομπό δύο μεγάλων πολιτισμών, του Μινωικού και του Μυκηναϊκού.

Μινωικός Πολιτισμός

Ο Μινωικός πολιτισμός (3.000 π.Χ - 1.100 π.Χ) που άνθισε την εποχή του χαλκού, έφερε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, στην κοινωνική οργάνωση και στις επικοινωνίες των ανθρώπων. Ταξιδεύοντας με τα πλοία τους, οι Μίνωες γνώρισαν τους άλλους μεγάλους πολιτισμούς της εποχής, όπως ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας και της Αιγύπτου. Τα έπιπλα και τα διακοσμητικά τους, φέρνουν τα σημάδια αυτών των επιρροών, όμως ενώ δανείστηκαν στυλ και ιδέες από άλλους πολιτισμούς, η εκπληκτικής ομορφιάς τέχνη τους, παρουσιάζει μια δική της μοναδική χροιά που συνθέτει το θαύμα του Μινωικού πολιτισμού.

Τα έπιπλα αποτελούνταν από καρέκλες, σκαμνιά, καναπέδες, ανάκλιδρα κ.α. Ουσιαστικά όμως κανένα έπιπλο από την αρχαία Ελλάδα δεν έχει διασωθεί. Η βίαιη έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας, περίπου το 1645 π.Χ., προκάλεσε φοβερές καταστροφές στην Κρήτη, πλήττοντας τα Μινωικά ανάκτορα, εξαφανίζοντας πόλεις, ενώ στα 1.450 π.Χ. άλλο κύμα φοβερών σεισμών αφάνισε την περιοχή. Έτσι τα Μινωικά έπιπλα είναι γνωστά σήμερα μόνο μέσω των εικόνων σε τοίχους, ανάγλυφα και από μερικές γραπτές επιγραφές, που έχουν διασωθεί.

Μυκηναϊκός Πολιτισμός

Η εξαφάνιση του Μινωικού πολιτισμού συνέπεσε με την άνοδο του Μυκηναϊκού (1.900-1.100 π.Χ.). που δανειζόμενος στοιχεία από τον Μινωικό, διαμόρφωσε νέα πρότυπα κοινωνικής οργάνωσης δημιουργώντας τα "ανακτορικά κράτη". Η Μυκηναϊκή τέχνη και αρχιτεκτονική, σταδιακά ανέδειξε μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που εκφράστηκε με μοναδικά καλλιτεχνικά και αρχιτεκτονικά έργα τέχνης, χρηστικά εργαλεία, έπιπλα και κοσμήματα. Τα μυκηναϊκά κείμενα, συμπληρώνουν την εικόνα που μας δίνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Τα έπιπλα που συνθέτουν τους χώρους έχουν υιοθετήσει ένα δικό τους μοναδικό στυλ. Οι γραμμές γίνονται πιο μαλακές, έχουμε τη χρήση καμπύλων και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην άνεση. Αν και σχεδόν κανένα έπιπλο δεν έχει επιζήσει από τις διάφορες καταστροφές που έπληξαν τον Ελλαδικό χώρο, οιι αναπαραστάσεις που βρίσκονται σε διασωθέντα αγγεία, απεικονίζουν την καθημερινή ζωή μέσα στα σπίτι δίνοντας μια καλή ιδέα των σχεδίων των επίπλων.
H βελτίωση των κατασκευαστικών τεχνικών και η πρόσβαση σε νέες ύλες λόγω του εμπορίου (χρυσός, ελεφαντόδοντο, πολύτιμοι λίθοι), βοήθησε τους τεχνίτες να φτιάχνουν ολοένα και πιο όμορφα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και καλλιτεχνήματα.

Η τέχνη της κεραμικής επίσης γνώρισε μεγάλη άνθηση, δημιουργώντας εξαιρετικά κεραμικά προϊόντα για διακόσμηση ή οικιακή χρήση.

Τα στυλ επίπλων στην αρχαία Ελλάδα

Τα έπιπλα ήταν λιτά, κομψά και καλαίσθητα. Αν και χρησιμοποιούσαν την τεχνική της χαρακτικής στα έπιπλα, αυτή δεν γινόταν σε υπερβολικό βαθμό.
Τα σπίτια δεν ήταν γεμάτα με πολλά έπιπλα, και τα οικιακά σκεύη, όπως τα αγγεία ή οι αμφορείς κατασκευάζονταν για τη χρήση και για την άνεση των ανθρώπων, παρά για να διακοσμήσουν το σπίτι. Παρά την απλότητα τους, η αγάπη των Ελλήνων για την ομορφιά και την τέχνη, βρήκε διέξοδο στο σχεδιασμό των επίπλων, και τα λιγοστά έπιπλα που κοσμούσαν ένα Ελληνικό σπίτι, ήταν συχνά αληθινά έργα τέχνης.

Καναπέδες - Ανάκλιδρα
Οι Έλληνες ακολουθώντας την Ανατολική παράδοση, σχεδόν ξάπλωναν για να φάνε. Αυτοί οι καναπέδες, γνωστοί ως ανάκλινδρα τοποθετούνταν γύρω από τους τοίχους, και μικρά τραπεζάκια με φαγητά και ποτά, τοποθετούνταν δίπλα σε αυτά. Κατασκευάζονταν από χαλκό και ξύλο και ήταν όμορφα διακοσμημένα.


Έπιπλα Αρχαία Ελλάδα

Σκαμνιά - Καρέκλες
Ιδιαίτερα δημοφιλή ήταν τα σταθερά και τα αναδιπλούμενα σκαμνιά. Αργότερα, αυτά εξελίχθηκαν σε καρέκλες για την καθημερινή χρήση. Προηγουμένως οι καρέκλες χρησιμοποιούνταν μόνο για τις εθιμοτυπικές περιπτώσεις. Οι ελληνικές κλασσικές καρέκλες είχαν καμπυλωτές πλάτες και πόδια, και είχαν συχνά κομψή επένδυση.

Μπαούλα
Τα ντουλάπια και τα ράφια τους ήταν άγνωστα. Ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος τους, τα μπαούλα χρησίμευαν για την αποθήκευση ειδών οικιακής και προσωπικής χρήσης. Αυτά έφεραν συνήθως περίτεχνες διακοσμήσεις ή χρώματα που γίνονταν από τη μίξη φύλλων και λουλουδιών Τα μπαούλα ήταν περιζήτητα και αγαπημένα αντικείμενα για τον ιδιοκτήτη τους. Αυτά και το περιεχόμενο τους περνούσαν συχνά ως κληρονομιά από τη μία γενιά στην άλλη.


 

 
            Κατασκευαστές


                   Άρθρα

Διακόσμηση
Φωτισμός Κατοικίας

Στυλ
Φωτισμός Κατοικίας

Νέες Τάσεις
Κουζίνα
Μπάνιο
Φωτισμός Κατοικίας

Εκθέσεις
Mobile del Milano
Feria Valencia

Agenda Εκθέσεων

Πρακτικές Συμβουλές
Καθαρισμός Επίπλων
Προδιαγραφές
   Κουζίνας

Επίπλωση με μικρό       προϋπολογισμό
Φωτισμός Κατοικίας
Αγορά Συσκευών    Κουζίνας
Μικρές Συμβουλές

Feng Shui
Γενικά
Εσωτερικοί Χώροι
Εξωτερικοί Χώροι
Αρχιτεκτονικό Σχέδιο

Ιστορία Επίπλου
Εγγύς Ανατολή
Αίγυπτος
Ελλάδα
Ρώμη
Μεσαίωνας

Γνωρίζατε Ότι...
Διάφορα

Διάφορα