Κατηγορίες
Κουφώματα - Πόρτες (6)
Καθιστικό-> (171)
Τραπεζαρία (52)
Σύνθετο (17)
Υπνοδωμάτιο-> (61)
Παιδικό Δωμάτιο (24)
Κουζίνα (64)
Μπάνιο-> (57)
Γραφείο-> (17)
Επαγγελματικός Χώρος (17)
Διακόσμηση-> (145)
Ντουλάπες (19)
Εκπαιδευτικός Εξοπλισμός-> (21)
Εξωτερικοί Χώροι-> (41)
Πάτωμα (6)
Λευκά Είδη / Αξεσουάρ (7)
              Αναζήτηση
 
Χρησιμοποιήστε λέξεις κλειδιά για την αναζήτηση.
Προχωρημένη αναζήτηση
              Πληροφορίες
Διαχείρηση:
WebCore

IT & Web Developments
213 00 53000,
Ηρακλείτου 14-16, Χαλάνδρι,
Αθήνα, Τ.Κ. 15238
webcore.gr
Όροι χρήσεως
Επικοινωνία

Φωτισμός Κατοικίας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένας στους δύο ανθρώπους παραπονιέται για έλλειψη κατάλληλου φωτισμού στη κατοικία του, ενώ 76 τοις εκατό των ανθρώπων δηλώνουν ότι ο ανεπαρκής φωτισμός χαλάει τη διάθεσή τους.

Αυτό συμβαίνει, γιατί οι περισσότεροι αγνοούν τις απλές αρχές φωτισμού που πρέπει να διέπουν την επιλογή φωτιστικών για κάθε χώρο και συγκεκριμένα :

1. Προέχει ο καθορισμός των αναγκών των ατόμων που εξυπηρετεί ο χώρος.
2. Ο φωτισμός πρέπει να είναι επαρκής και σε διαβάθμιση (όσο πιο σκούρο το περιβάλλον, τόσο πιο πολύ φως χρειάζεται).
3. Κάθε χώρος πρέπει να περιλαμβάνει γενικό φωτισμό και τοπικό φωτισμό.
4. Πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες αντιθέσεις στο φωτισμό (όχι πάνω από 1:5).
5. Η λαμπρότητα του φωτός και των φωτιζόμενων αντικειμένων πρέπει να είναι ομαλά κατανεμημένη, ώστε να μην θαμπώνει το μάτι.
7. Δεν υπάρχει ένα είδος φωτιστικού ικανό να καλύψει όλες τις ανάγκες φωτισμού ενός σπιτιού. Για να πετύχουμε άριστο επίπεδο ικανοποίησης, τόσο από πλευράς χρηστικότητας όσο και από πλευράς διακόσμησης, απαιτείται η ταυτόχρονη χρήση πολλών ειδών φωτιστικών, σε όλους τους χώρους του σπιτιού.
8. Επιλογή των επίπλων πριν την αγορά φωτιστικών. Η επιλογή των φωτιστικών πρέπει να έχει σχέση με τα έπιπλα που υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο.

Παρακάτω βρείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές σχετικά με το τι είδους φωτιστικά ταιριάζουν σε συγκεκριμένους χώρους της κατοικίας:

1) Εξώπορτα
Το φως σε μια εξώπορτα πρέπει να δημιουργεί μια θετική πρώτη εντύπωση και να βοηθά τους επισκέπτες να δουν τα σκαλοπάτια ενώ σε εμάς να επιτρέπει να ξεχωρίσουμε τα κλειδιά μας. Ένα ζευγάρι απλίκες μία σε κάθε πλευρά θα ήταν μια καλή λύση.

2) Είσοδος - Διάδρομος
Μετά τη πόρτα, στην είσοδο του σπιτιού, ή στο διάδρομο που είναι ένας βοηθητικός χώρος, απ’ όπου είμαστε απλά περαστικοί, μπορούμε να δημιουργήσουμε φωτιστικά εφφέ για μια ελκυστική πρώτη εντύπωση, με τη χρήση σποτς σε ράγα που θα φωτίζουν πίνακες ή φυτά ή να προτιμήσουμε μια μικρή πλαφονιέρα που αποτελεί μία οικονομική λύση.

3) Σαλόνι - Τραπεζαρία
Στο σαλόνι και τη τραπεζαρία λαμβάνουν χώρα ποικίλες δραστηριότητες (κοινωνικές συναναστροφές, γεύματα, διάβασμα, τηλεόραση κ.α.) Ανάλογα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ευελιξία σε ποιότητα και ποσότητα φωτισμού. Εκτός από τις απλίκες στους τοίχους που δημιουργούν διακοσμητικές φωτοσκιάσεις και τα επιτραπέζια φωτιστικά, την ιδανική λύση μας δίνει μία ποικιλία από φωτιστικά δαπέδου με ενσωματωμένο ροοστάτη για αλλαγές στη στάθμη ανάλογα με τις ανάγκες μας αλλά και εύκολα στην μετακίνηση. Επίσης κατάλληλη είναι και η χρήση σποτς που στρέφουν την προσοχή και αναδεικνύουν συγκεκριμένους πίνακες, φυτά ή αντικείμενα. Τα πολύφωτα που χρησιμοποιούνται στην τραπεζαρία πρέπει να τοποθετούνται τουλάχιστον 40 πόντους πάνω από το τραπέζι ώστε να παρέχουν φωτεινότητα χωρίς να θαμπώνουν τα μάτια, ενώ η ατμόσφαιρα συμπληρώνεται με απλίκες που θα στέλνουν δέσμες φωτός προς τα επάνω ή προς τα κάτω.
Aποφύγετε τα κρεμαστά φωτιστικά, όταν το δωμάτιο είναι χαμηλοτάβανο.

4) Κουζίνα
Για την κουζίνα, επαρκής θεωρείται ο φωτισμός που προέρχεται από φώτα δέσμης ή λάμπες φθορίου κρυμμένες κάτω από τα ντουλάπια ή στο επάνω μέρος τους πάγκου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φωτίζονται ικανοποιητικά οι επιφάνειες εργασίας και η πηγή του φωτός να είναι κατάλληλα διαβαθμισμένη. Έτσι, καλό είναι, οι πάγκοι της κουζίνας και ο νεροχύτης, να έχουν δικό τους φωτισμό για καλύτερη λειτουργικότητα. Προτείνουμε ένα φωτισμό φθορίου ή ιωδίου με λάμπες οι οποίες να είναι κρυμμένες κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας. Όταν η κουζίνα χρησιμοποιείται και ως τραπεζαρία καλό θα ήταν ένα κρεμαστό φωτιστικό, ή πλαφονιέρα με οπαλίνα με ρυθμιστή έντασης, ώστε να διαχέεται ο φωτισμός στο χώρο.

5) Κρεβατοκάμαρα
Στην κρεβατοκάμαρα μια καλή λύση θα ήταν η τοποθέτηση μικρών απλικών τοίχου που δίνουν μια αίσθηση αναπόλησης και ρομαντισμού στο δωμάτιο. Βέβαια αυτές δεν επαρκούν για το διάβασμα ενός βιβλίου στο κρεβάτι. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να τοποθετήσουμε κάποιο πορτατίφ δίπλα μας ή μία απλίκα πάνω από το κρεβάτι μας, στο ύψος των ώμων, για να αποφύγουμε τυχόν σκιές. Δεν ξεχνάμε ότι η κρεβατοκάμαρα αποτελεί τον πλέον προσωπικό μας χώρο και στις επιλογές μας δεν χωράνε εύκολα κανόνες.

6) Παιδικό- Εφηβικό Δωμάτιο
Κατάλληλο για αυτό το δωμάτιο θα ήταν ένα φωτιστικό οροφής που συνοδεύει και συμπληρώνει ένα φωτιστικό γραφείου ή μία απλίκα που τοποθετείται πάνω από το κρεβάτι.

7) Μπάνιο
Για το μπάνιο είναι απαραίτητος ένας καλά διαβαθμισμένος φωτισμός που ευνοεί λειτουργίες όπως το μακιγιάζ ή το ξύρισμα και τοποθετείται δεξιά και αριστερά από τον καθρέφτη. Δεν βοηθάνε καθόλου οι φωτισμοί φθορίου. Μπορούμε να φωτίσουμε τους καθρέπτες με απλίκες είτε από πάνω είτε πλάγια με σκοπό την μείωση των σκιών και την επίτευξη επαρκούς φωτισμού του καθρέφτη. Όμως είναι απαραίτητο το φως να είναι τόσο ικανοποιητικό ώστε να φωτίζεται και η μπανιέρα επαρκώς.


            Κατασκευαστές


                   ¶ρθρα

Διακόσμηση
Φωτισμός Κατοικίας

Στυλ
Φωτισμός Κατοικίας

Νέες Τάσεις
Κουζίνα
Μπάνιο
Φωτισμός Κατοικίας

Εκθέσεις
Mobile del Milano
Feria Valencia

Agenda Εκθέσεων

Πρακτικές Συμβουλές
Καθαρισμός Επίπλων
Προδιαγραφές
   Κουζίνας

Επίπλωση με μικρό       προϋπολογισμό
Φωτισμός Κατοικίας
Αγορά Συσκευών    Κουζίνας
Μικρές Συμβουλές

Feng Shui
Γενικά
Εσωτερικοί Χώροι
Εξωτερικοί Χώροι
Αρχιτεκτονικό Σχέδιο

Ιστορία Επίπλου
Εγγύς Ανατολή
Αίγυπτος
Ελλάδα
Ρώμη
Μεσαίωνας

Γνωρίζατε Ότι...
Διάφορα

Διάφορα